We maken gebruik van cookies

Accepteer

Kan ik de toekomst nog wel met zzp’ers werken in de installatiebranche?

Kan ik de toekomst nog wel met zzp’ers werken in de installatiebranche? In de installatiebranche wordt vaak gebruik gemaakt van zelfstandigen zonder personeel. Het aantal zzp’ers werkzaam in de branche is gestegen van 8.000 in 2015 naar 17.000 in 2018. Deze groep ‘handjes’ is onmisbaar geworden voor veel bedrijven. Ze zorgen voor een flexibele schil die met ‘gewoon’ personeel niet mogelijk is. Maar kun je deze zzp’ers in de toekomst nog wel gebruiken? Kun je nog wel met ZZP-ers werken? Of moet je samen met de andere bedrijven binnen de branche op zoek naar nieuw vast personeel?

De voordelen van met ZZP-ers werken

De afgelopen jaren zijn de zzp’ers meermaals in het nieuws geweest. Niet omdat ze slecht werk afleveren of omdat ze vaak ziek zijn. Maar omdat ze een oneerlijke concurrentie zouden zijn voor het vaste personeel. Het inhuren van een zelfstandige heeft namelijk diverse voordelen ten opzichte van het aannemen van vast personeel. Als een zelfstandige niet werkt hoef je hem namelijk niet te betalen. Als een zelfstandige ziek is hoef je hem ook niet te betalen. En wil je hem niet meer inhuren, dan kun je vrijwel direct afscheid van hem nemen. Hoe anders is dit ten opzichte van een gewone werknemer?

Helaas zijn er ook bedrijven geweest die misbruik hebben gemaakt van deze voordelen met ZZP-ers werken. Vast personeel werd ontslagen en daarna weer ingehuurd als zelfstandige. Feitelijk veranderde er niet veel. De opdrachtgever bepaalde nog steeds wat voor werk er gedaan moest worden en hoe. Hij hoefde alleen niet meer te betalen als er iemand ziek was. En als het wat minder ging met de toko, dan was het ook heel gemakkelijk om wat te snijden in de kosten.

Wetgeving voor met ZZP-ers te werken

De regering zag dit met lede ogen aan en bedacht een plan. Waar elke zelfstandige eerst nog een VAR verklaring moest aanvragen om aan te kunnen tonen dat hij zelfstandig was, kwam de wet DBA. Binnen de wet DBA moesten de zelfstandige en de opdrachtgever een overeenkomst sluiten indien zij niet zeker wisten of er sprake was van een dienstverband. In deze overeenkomst werden werkafspraken gemaakt. Eén van de grote nadelen van deze wetgeving was dat deze steunde op het begrip gezagsverhouding. Dit begrip komt uit het arbeidsrecht en dateert uit de tijd van voor de iPhone. Vanwege de constante veranderingen in de manier waarop gewerkt wordt viel al snel op dat deze wetgeving geen lang leven beschoren was.

Alles wordt anders?

Toch is Den Haag nog steeds van mening dat er iets moet veranderen. Daarom is nu het volgende bedacht. Er komt een minimumtarief van € 16 per uur. Verdien je als zelfstandige minder, dan wordt de opdrachtgever verplicht om het verschil bij te betalen. Voor zelfstandigen die een uurtarief van minimaal € 75 hebben komt er een soort opt-out regeling in de vorm van een zelfstandigenverklaring. Maar voor de meeste zelfstandigen binnen de installatiebranche zal het uurtarief tussen de € 16 en de € 75 liggen.

Voor deze grote groep zelfstandigen en hun opdrachtgevers wordt er een webmodule gebouwd. Op basis van deze webmodule kunnen opdrachtgevers en zzp’ers bepalen of en hoe een opdracht door een zelfstandige kan worden uitgevoerd. Aan de hand van de uitkomst van de webmodule kan er dan een opdrachtgeversverklaring worden opgesteld. Deze opdrachtgeversverklaring vrijwaart de opdrachtgever van het afdragen van loonbelasting. Zorg er echter wel voor dat je de webmodule naar waarheid invult, want net zoals bij de VAR verklaring en de wet DBA is de werkelijkheid en niet de overeenkomst leidend. Zo kun je met ZZP-ers blijven werken

Deze nieuwe wetgeving staat gepland om in te gaan per 1 januari 2021. Of deze deadline gehaald gaat worden is natuurlijk nog maar de vraag. Doorgaans willen IT projecten van de overheid nog weleens uitlopen in tijd en budget. Tot die tijd grijpt de Belastingdienst alleen in indien er sprake is van kwaadwillendheid.

Maak je veelvuldig gebruik van zelfstandigen en wil je weten wat dit voor jou gaat betekenen? Of wil je weten hoe je goed personeel vindt? Neem dan contact met ons op.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: