We maken gebruik van cookies

Accepteer

Fiscale eindejaar tips – deel 2

Met het jaareinde in zicht, is dit een mooi moment om na te gaan of u op fiscaal gebied nog actie moet ondernemen. De komende weken zullen wij verschillende tips met je delen.

Wij hebben onlangs een webinar gegeven waarin we tal van tips geven en we een fiscale scan aanbieden om op deze manier zoveel mogelijk geld te besparen. Je kunt deze Webinar hier geheel vrijblijvend terugkijken.

Sommige zaken kunnen niet wachten tot 2020, maar andere zaken vragen juist om uitstel tot in het nieuwe jaar. In ieder geval zijn er diverse veranderingen die om aandacht vragen. Welke dat zijn?

 

# Wacht tot 1 januari 2020 met het toekennen vergoeding voor uw partner

Heeft jouw partner dit jaar minstens 525 uren aan arbeid verricht voor jouw onderneming maar heb je hem of haar daarvoor tot nu toe nog geen vergoeding toegekend? Wil je beginnen met het toekennen van een arbeidsvergoeding? Wacht nog even tot na 2019 met het toekennen van die vergoeding zodat je dit jaar de meewerkaftrek nog kunt benutten. Als jouw partner minstens 525 uren maar hooguit 875 uren in de onderneming heeft gewerkt, is de meewerkaftrek 1,25% van de winst. Bij een hoger aantal uren stijgt de aftrek tot maximaal 4% van de winst (jouw partner werkt dan minstens 1.750 uren in de onderneming). Bepaalde vormen van winst, bijvoorbeeld stakingswinst, tellen niet mee voor de berekening van de meewerkaftrek.

Tip
Een voordeel van het toekennen van een arbeidsvergoeding is dat deze aftrekbaar is. Een arbeidsbeloning van minder dan € 5.000 aan jouw partner is echter niet aftrekbaar en evenmin belast bij je partner. Reken dus uit wat het meest voordelig is. Vergeet ook de effecten niet die meer of minder inkomen kan hebben op heffingskortingen en toeslagen.

 

# Voldoe aan urencriterium

Als ondernemer kunt u gebruik maken van diverse ondernemersfaciliteiten in de inkomstenbelasting, zoals de ondernemersaftrek en de mogelijkheid om te doteren aan de oudedagsreserve. Om deze faciliteiten te mogen toepassen, moet u voldoen aan het zogeheten urencriterium. Dat betekent dat u in 2019 minstens 1.225 uur moet besteden aan uw onderneming. Maak dit aannemelijk met een urenadministratie. Overigens wordt de grens niet aangepast als u maar een deel van het jaar ondernemer bent. In geval van zwangerschap, worden de uren die de onderneemster normaliter wel zou hebben gewerkt in de 16 weken rondom de bevalling toch meegeteld.

Let op!
Een voorwaarde is ook dat u meer dan de helft van uw totale arbeidstijd besteedt aan uw onderneming. Daardoor is het van belang om niet te veel tijd te besteden aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld ‘bijbaantjes’ in dienstbetrekking). Deze eis geldt niet als u in een of meer van de voorgaande vijf kalenderjaren geen ondernemer was en in die periode hooguit twee keer de zelfstandigenaftrek heeft toegepast.

 

# Werk in jouw werkruimte

Onder strikte voorwaarden kun je de kosten van de werkruimte aftrekken van jouw belastbare winst over 2019. Van belang is dat je dit jaar voldoende inkomsten in of vanuit die werkruimte verwerft. Hoe dan ook, je moet minstens 30% van jouw arbeidsinkomen in die werkruimte verwerven en minstens 70% van het arbeidsinkomen in of vanuit die werkruimte verwerven. Beschik je elders ook over een werkruimte, dan moet je in 2019 zelfs 70% van uw arbeidsinkomen in de werkruimte verwerven. In dit verband tellen pensioenuitkeringen ook als arbeidsinkomen. Ontvang je in 2019 zo’n uitkering, zorg er dan voor dat je voldoende overige arbeidsinkomsten in of vanuit de werkruimte behaalt in 2019 om te voldoen aan het 30%- en 70%-criterium.

Let op!
De werkruimteregeling en haar voorwaarden zien op de werkruimte in een woning die niet behoort tot jouw ondernemingsvermogen. Bovendien moet het gaan om een deel van de woning dat naar maatschappelijke maatstaven zelfstandig is. Dit is een ingewikkeld begrip, dus overleg met jouw adviseur of de werkruimte als zodanig kwalificeert.

 

Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Laat een fiscale quickscan doen nu tijdelijk voor slechts € 500. 

Bron: Sdu Licent Academy – fiscale eindejaarstips voor u en uw cliënt
Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: