We maken gebruik van cookies

Accepteer

Wat is de toekomst van de CV-ketel?

In het ontwerp-klimaatakkoord dat is gepresenteerd eind vorig jaar is een visie geschetst over onze samenleving in 2050.

In deze visie wordt gesproken over de ruim 7 miljoen huizen die moeten worden verbouwd. Van matig geïsoleerd en verwarmt door aardgas tot goed geïsoleerde huizen opgewarmd met duurzame warmte. In deze visie lijkt er geen plaats voor de hedendaagse CV-ketel. Is er wel nog een toekomst voor de CV ketel?

Kijken we iets minder ver in de toekomst, dan zien we dat het aardgasnet waarschijnlijk tot na 2030 gewoon nog blijft liggen. Het zal dan gebruikt kunnen worden voor groen gas of waterstof. Ook hier lijkt de de toekomst van de huidige CV ketels dus niet rooskleurig.

Eind maart vorig jaar was er een bericht dat er vanaf 2021 geen ouderwetse, gasgestookte cv-ketels meer in huizen geplaatst mochten worden. De 350.000 cv-ketels die jaarlijks worden vervangen, zouden dan moeten worden vervangen door warmtepompen of andere duurzame alternatieven.

Dit voorstel zou worden opgenomen in het klimaatakkoord, echter hebben wij het er niet in terug kunnen vinden. Door het uitblijven van betaalbare alternatieven zou een dergelijk verbod er ook voor zorgen dat lage- en middeninkomens financieel in de problemen kunnen raken.

Toekomst van de CV-ketel

Dat er een verandering in de markt zit aan te komen voelt iedereen wel aan. Hoe snel deze verandering zal gaan is echter moeilijk in te schatten. Voor jou als installateur is het nu van belang om van deze kans gebruik te maken. Hierbij is het belangrijk om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen. Maar ook actief over deze veranderingen te communiceren met je klanten.

Welke alternatieven zijn er voor de bestaande CV-ketel. In hoeverre zou je deze alternatieven al adviseren bij je klanten? Ben je fan van de hybride warmtepomp of zie je meer in een volledig elektrische ketel? Veel consumenten hebben meegekregen dat de belasting op gas per 1 januari is gestegen. Minder gas verbruiken zorgt er direct voor dat ze minder belasting betalen. En wie wil er nog niet minder belasting betalen.

Bestaat je klantenkring voornamelijk uit particulieren, dan kunnen de komende veranderingen een grote invloed hebben op je werkvoorraad. Het onderhoud op de nog bestaande CV ketels zal waarschijnlijk gaan afnemen. Het kan daarom geen kwaad om wat diversiteit in je klantenkring en je diensten aan te bieden.

Onderwijs

Om goed te kunnen adviseren over alternatieven op het gebied van CV ketels is het belangrijk om de ins en outs van de ontwikkelingen op de voet te volgen. Hiernaast is het ook belangrijk om deze kennis te delen met je personeel. En laat hier nou het grootste knelpunt zitten in de branche. Terwijl de werkgelegenheid in de branche weer toeneemt is het steeds moeilijker om aan gekwalificeerd personeel te komen. De verwachting is dat de werkgelegenheid in 2022 weer vrijwel op hetzelfde niveau zal liggen als voor de crisis. Echter is de vijver waaruit gevist moet worden minder vol.

De vernieuwingen in de markt zorgen er ook voor dat er andere vaardigheden nodig zijn bij je personeel. Goed om kunnen gaan met veranderingen is er daar een van. Hiernaast is het ook een pre als je werknemers beschikken over een intrinsieke motivatie om op de hoogte te blijven van de veranderingen binnen de markt.

Toekomst

Hoe de toekomst er precies uit komt te zien blijft ook voor ons een verassing. Zorg er in ieder geval voor dat je er klaar voor bent. Verzamel kennis, stel doelen en bepaal je richting voor de komende jaren. Mocht je hier hulp bij willen hebben, maak dat een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs.

Gerelateerde Artikelen

Share: