We maken gebruik van cookies

Accepteer

Welke rechtsvorm past het beste mij mijn onderneming?

Jarenlang heb je gewerkt voor een baas en nu is de tijd aangebroken om zelf ondernemer te worden binnen de installatiebranche. De naam van je onderneming heb je bedacht en ook je het wilt gaan aanpakken. Maar welke rechtsvorm past het beste bij jouw nieuwe onderneming? Of misschien ben je al jarenlang ondernemer binnen de installatiebranche en vraag je jezelf af of de huidige rechtsvorm nog wel past bij jouw onderneming.

Welke rechtsvorm past het beste mij mijn onderneming?

Betaal je niet teveel belasting of loop je onnodig risico? Misschien is het wel tijd voor een verandering? We denken graag met je mee. Hieronder een aantal feiten op een rijtje.

Rechtspersoonlijkheid

Binnen de diverse smaken bij het kiezen van een rechtsvorm kan een tweedeling worden gemaakt. Er zijn namelijk rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Het grote verschil tussen een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid ten opzichte van een zonder is het aansprakelijkheidsrisico dat je als ondernemer loopt. Bij een eenmanszaak, een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, ben je als ondernemer zelf aansprakelijk mocht het fout gaan. Een besloten vennootschap, een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, daarentegen heeft een zelfstandige juridische status. De vennootschap wordt dus aansprakelijk gesteld en niet direct de ondernemer.

Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn:

  • De besloten vennootschap;
  • De naamloze vennootschap;
  • De stichting of vereniging;
  • De coöperatie;

Rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid zijn:

  • De eenmanszaak;
  • De maatschap;
  • De vennootschap onder firma;
  • De commanditaire vennootschap;

Aansprakelijkheid

Ondernemen is risico’s nemen. Het kan dus voorkomen dat de onderneming het niet overleeft en er een faillissement moet worden aangevraagd. De schuldeisers van de onderneming zullen hun best doen om nog iets terug te zien van hun geld. Als ondernemer in deze situatie is het maar te hopen dat je de voor de juiste rechtsvorm hebt gekozen of andere maatregelen hebt getroffen.

Aansprakelijk gesteld worden als ondernemer met een eenmanszaak betekent doorgaans dat de schuldeisers zich kunnen richten op jouw privé bezittingen. Dit kan je woning zijn, je auto of die boot waar je jarenlang voor hebt gewerkt. Ben je in algehele gemeenschap van goederen getrouwd? Dan omvat de aansprakelijkheid ook het vermogen van je partner. Deze risico’s kunnen echter worden teruggebracht door een goede aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook kun je er nog voor kiezen om (alsnog) huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Run je jouw onderneming echter vanuit een besloten vennootschap, dan is je privé vermogen in principe veilig. De vennootschap wordt aansprakelijk gesteld en de schuldeisers zullen zich in beginsel alleen kunnen richten op het vermogen van de vennootschap. Dit verandert echter als je er als bestuurder van de vennootschap een janboel van hebt gemaakt. In dat geval kun je als bestuurder ook aansprakelijk worden gesteld. Zorg er dus voor dat dit niet gebeurd.

Belastingen

Welke rechtsvorm past het beste mij mijn onderneming? Bij deze keuze voor een rechtsvorm hoort ook de keuze voor een fiscaal maatpak. En deze keuze kan een grote invloed hebben op hoeveel je overhoudt van die mooie winst.

Bij de eenmanszaak en de vennootschap onder firma heb je voornamelijk te maken met de inkomstenbelasting. Binnen deze belasting zijn er een aantal fiscale voordelen bedacht voor ondernemers die minimaal 1.226 uur per jaar aan hun onderneming werken. Deze fiscale voordelen, die een normale werknemer niet heeft, zorgen ervoor dat je niet over de gehele winst belasting betaald. Belangrijk om te onthouden is dat je belasting betaalt over de winst en niet over opnamen die je hebt gedaan. Is jouw jaarlijkse winst lager dan € 200.000? Dan betaal je op dit moment minder belasting met een eenmanszaak of vennootschap onder firma.

Bij een besloten of naamloze vennootschap ligt het iets ingewikkelder. Over de winst die de vennootschap maakt ben je vennootschapsbelasting verschuldigd. Nadat deze winst is betaald kan de vennootschap twee dingen doen met deze winst. Reserveren voor later of uitkeren aan de eigenaar. Is deze eigenaar de ondernemer, dan is hij over deze winstuitdeling dividendbelasting verschuldigd. De ondernemer is naast de eigenaar van de vennootschap ook een werknemer van de vennootschap. En als werknemer dient hij een salaris te ontvangen van minimaal € 45.000.

Heb je een eenmanszaak met een winst van meer dan € 200.000 dan kan het fiscaal verstandig zijn om contact met ons op te nemen. Heb je een besloten vennootschap met een jaarlijkse winst van minder dan € 50.000? Neem dan voor de zekerheid ook even contact met ons op.

De op de site van de Kamer van Koophandel vind je schematische afbeelding van de rechtsvormen die er zijn. Klik hier!

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: