We maken gebruik van cookies

Accepteer

Dit moet je regelen voor je met pensioen gaat

Nadat je jarenlang keihard hebt gewerkt, is het zover: je mag met pensioen. Maar wat moet je als ondernemer allemaal regelen voor je met pensioen gaat? In dit blog lees je er alles over. We leggen je hieronder stap voor stap uit wat erbij komt kijken.

Dit moet je regelen voor je pensioen

De meeste ondernemers zijn niet hun hele werkende leven bedrijfseigenaar geweest. Waarschijnlijk heb je ook als werknemer in loondienst pensioen opgebouwd. Voor je met pensioen gaat, is het belangrijk om te bekijken hoeveel pensioen je in totaal hebt opgebouwd en bij welke pensioenfondsen dit staat. Dat kun je vinden op de website Mijnpensioenoverzicht.nl. Hier log je in met je DigiD, waarna je overzichtelijk al je pensioenen te zien krijgt.

 

Pensioen aanvragen

Als je eenmaal weet op welke plekken je pensioen staat, kun je het aanvragen. Neem contact op met de pensioenuitvoerder en laat deze weten vanaf welke datum je je pensioen wilt ontvangen. Heb je een tijdje in het buitenland gewoond of gewerkt? Dan heb je waarschijnlijk ook in dat land pensioen opgebouwd. Neem in dat geval contact op met de buitenlandse overheid of pensioeninstantie.

 

AOW aanvragen

AOW is het basispensioen van de overheid. Iedereen die in Nederland woont en de AOW-leeftijd bereikt, heeft hier recht op. Wel moet je de AOW zelf aanvragen. Dat doe je bij de SVB (Sociale Verzekeringsbank). Ongeveer 5 maanden voor je AOW-leeftijd krijg je een brief waar precies in staat hoe de aanvraag in zijn werk gaat. Het bedrag is afhankelijk van je situatie, bijvoorbeeld of je een partner hebt.

 

Oudedagsreserve afrekenen

Heb je pensioen opgebouwd via een oudedagsreserve? Als je stopt met je bedrijf, dan wordt deze opgeheven. In dat geval telt de Belastingdienst het betreffende bedrag op bij de winst. Over die winst betaal je dan weer belasting via de aangifte inkomstenbelasting. Dat heet de oudedagsreserve afrekenen.

 

Stakingswinst berekenen

Als je stopt met ondernemen, moet je de stakingswinst berekenen. Die hoort bij je inkomen van het jaar waarin je stopt. Over de stakingswinst betaal je ook inkomstenbelasting. Maar let op: de stakingswinst berekenen is erg ingewikkeld. Het is daarom verstandig om je hierover te laten adviseren, bijvoorbeeld door de specialisten van Van ‘t Hul.

 

Je bedrijf uitschrijven

Heb je geen opvolger die jouw onderneming overneemt? Dan stopt je bedrijf volledig. Als het geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel, dan moet je het daar uitschrijven. Is het niet ingeschreven bij de KvK, geef dan aan de Belastingdienst door dat je bedrijf stopt. Zo beëindig je de onderneming officieel. Hier hier meer over bedrijfsovernames.

 

Hulp nodig? VANTHUL staat voor je klaar

Zie je door de bomen het bos niet meer, omdat je zoveel moet regelen voordat je met pensioen gaat? Of wil je graag deskundige ondersteuning, bijvoorbeeld bij het berekenen van je stakingswinst of de aangifte inkomstenbelasting? De experts van VANTHUL helpen je graag. Zo kun je met een gerust hart met pensioen. Bel of mail ons even voor een afspraak en meer informatie.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Pensioen zeker stellen | VANTHUL

Pensioen zeker stellen | VANTHUL

Heb je een installatiebedrijf en ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA)? Dan mag je sinds 1 april 2017 geen pensioen meer opbouwen in eigen beheer. Maar natuurlijk wil je jouw pensioen zeker stellen. Wat daar allemaal bij komt kijken zetten we in deze blog voor je op een rijtje.

> Lees verder

Eerder met pensioen? Hoe dan?

Eerder met pensioen? Hoe dan?

Aan het begin van dit jaar hebben wij een blog geschreven over eerder met pensioen gaan (lees hier meer). Op basis van de tips die je hierin hebt kunnen lezen heb je misschien zelf al een berekening gemaakt van hoeveel vermogen je nodig hebt.

> Lees verder

Share: