We maken gebruik van cookies

Accepteer

Plug & Play elektrotechniek als reactie op de krappe arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt zet een ontwikkeling in gang om installaties zoals warmtepompen, waar tot op heden specialistische kennis voor nodig was, verder te ontwikkelen naar Plug & Play uitvoeringen. Die vervolgens door een willekeurige medewerker zonder technische opleiding of achtergrond kan worden aangesloten. Is dat een kans of een bedreiging voor de elektrotechnische installatiebranche?

Plug & Play elektrotechniek als reactie op de krappe arbeidsmarkt

Een kans of een bedreiging?

Arbeid is schaars en duur, ook in de installatiebranche. Om concurrerend te blijven, ontwikkelen fabrikanten in allerlei categorieën oplossingen om zonder kennis van zaken snel een nieuw apparaat functioneel te krijgen. Branchevervaging ligt hierbij op de loer. De traditionele CV-monteur kan het voortaan wel alleen af om een warmtepomp aan de praat te krijgen, door middel van de veel gemakkelijkere vorm Plug & Play. Maar waar is het advies over de warmtepomp?

En moeten we ons daar zorgen over maken? Ja en nee. Als je als elektro-installateur nu een groot deel van je omzet uit installatiewerk haalt wel. Plug & Play gaat daarop kannibaliseren. Een andere ontwikkeling die grote kans van slagen heeft is Prefab nieuwbouw. Daar komt ook geen installateur meer aan te pas. Het goede nieuws is, dat het ook arbeidscapaciteit vrijmaakt voor het echte werk.

Slimmer werken

Ik heb al veel geschreven over de kansen die de energietransitie biedt voor bedrijven in de elektrotechnische installatiebranche. In ons POWER-programma gaan we uitgebreid in op efficiency en de toegevoegde waarde per uur van medewerkers. De Energietransitie zorgt namelijk voor een (snelle) toename van de toegevoegde waarde per uur van je medewerkers. Meer omzet met minder mensen. Een verhoging van de winst door slimmer, maar niet harder te werken. Juist door keuzes te maken in je klantenbestand en je propositie naar de markt. Start er vandaag mee als je kunt, dan gaat de marktwerking van Prefab en Plug & Play aan jouw deur voorbij. Hoe sneller je die stap kunt nemen, hoe beter. Moeite om ermee te starten? Wij kunnen je helpen met POWER-kickstart.

POWER-Kickstart

Speciaal voor elektrotechnische-installateurs hebben we een routekaart Starten met de Energietransitie ontwikkeld. In drie maanden tijd helpen wij je om de ontwikkelingsrichting voor jouw onderneming te kiezen. We doen een POWER-Scan die precies voorrekent wat dat voor jouw onderneming in omzet en tijdsbesparing gaat opleveren. En we helpen je om in drie maanden je onderneming te transformeren voor de Energietransitie. Interessant? Stuur een email naar gerd@vanthul.nl dan maken we een (online) afspraak om je bij te praten.

 

Volg ons op LinkedIn en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen.

Share: