We maken gebruik van cookies

Accepteer

Regelingen voor oudere werknemers in de installatiebranche

Net als in de rest van Nederland is ook in de installatiebranche steeds meer vergrijzing. Voor oudere werknemers is het niet altijd makkelijk om op volle kracht te blijven werken. Wist je dat er om die reden allerlei regelingen zijn voor senioren? We zetten er in dit blog 4 voor je op een rij.

1. De seniorenregeling

Sommige oudere werknemers willen eerder stoppen met werken, bijvoorbeeld vanwege hun gezondheid. Voor iedereen die vóór de pensioengerechtigde leeftijd met pensioen wil, is er de seniorenregeling. Je medewerker werkt dan minder, zonder dat hij of zij daar een groot deel van het salaris door verliest. Meestal is het zo dat de werknemer 80% gaat werken voor 90% van zijn of haar salaris. De opbouw van het pensioen blijft 100%. Daar levert je medewerker dus niets op in. Voor jou als ondernemer heeft deze regeling als voordeel dat senior werknemers minder snel uitvallen.

2. De compensatieregeling

Belandt een oudere medewerker toch in de ziektewet? Dan is er de compensatieregeling. Die houdt kort gezegd in dat jij als werkgever niet het volledige loon voor langere tijd doorbetaalt. De eerste 13 weken betaal je het loon wel gewoon door. Na die 13 weken betaalt het UWV de compensatieregeling, of ook wel ziektewetuitkering. Die ontvang je van het UWV en verreken je vervolgens met het salaris. Er zitten wel wat eisen aan vast. Hier moet je senior werknemer aan voldoen:

  • Hij of zij is geboren vóór 8 juli 1954
  • Hij of zij krijgt op dit moment nog geen AOW
  • Hij of zij is korter dan 5 jaar bij jouw installatiebedrijf in dienst
  • De medewerker was werkloos voordat deze bij jou kwam werken
  • Hij of zij heeft meer dan een jaar een WW-uitkering gehad

3. Regeling om de werkplek aan te passen

Doet een oudere werknemer administratief werk voor je bedrijf? Dan is het belangrijk dat hij of zij een ergonomische en gezonde werkplek heeft. Natuurlijk geldt dit voor elke medewerker, maar bij ouderen nog wat meer. Zo zorg je namelijk dat hij of zij zo verantwoord en comfortabel mogelijk kan doorwerken tot het pensioen. De kosten hiervan hoef je als werkgever niet helemaal zelf te betalen. Via een speciale regeling kun je namelijk een vergoeding aanvragen om werkplekken aan te passen. Dat gaat van aangepaste stoelen tot speciale bureaus en van een traplift tot aangepast toilet. Je vraagt de vergoeding aan via het UWV.

4. De ouderenkorting

Als je senior werknemers in dienst hebt die minder dan 36.783 euro per jaar verdienen, wijs ze dan eens op de ouderenkorting. Die regeling geeft ouderen met een lager inkomen een belastingvoordeel. Als je medewerker aangifte inkomstenbelasting doet, verrekent de Belastingdienst de korting automatisch. Bij een inkomen lager dan 36.783 euro is de ouderenkorting 1596 euro.

Hulp nodig bij regelingen voor senioren?

Deze regelingen voor senioren zijn vaak aantrekkelijk voor jou als werkgever. Maar hoe pas je ze precies toe en hoe weet je of je aan alle regels voor een aanvraag voldoet? Daar helpen de specialisten van Van ‘t Hul je graag bij. Samen kijken we naar jouw specifieke situatie en waar jouw oudere werknemers voor in aanmerking komen. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is. Wil je meer informatie of een afspraak maken? Bel of mail ons dan even.

Gerelateerde Artikelen

Share: